Beskrivelse av kurset:
Det er mange forskjellige avvik og graden av farlighet på avvik. Kurset er egentlig viktig for alle som ønsker en fordypning og som ønsker å lære seg regelverk og hjemmel for avvik. Samtidig så er kurs praktisk rettet, slik at man også skal få en forståelse av hvordan man forklarer for en kunde/eier at avviket enten er viktig å rette med engang, snarlig innen en måned eller om det kun er ren sikkerhets anbefaling.
I 405 el-kontroll og termografi-verden, heter dette å klassifisere avvik iht. tilstandsgrad TG1, TG2 eller TG3. Disse tilstandsgrader blir for eksempel ikke nødvendigvis benyttet på en NEK 400 del 6 periodisk kontroll av alle forskjellige IK-systemer som finnes. Et avvik kan utenom 405 også bare hjemles OK eller IKKE OK med en tekst forklaring til avviket, men det er allikevel meget viktig at alle avvik lages riktig og at farlighetsgraden og hjemmel for avviket blir kjent på en korrekt måte for de som har bestilt oppdraget.
Kurset ser generelt på regelverket siden 1963 Rødboka til regelverket i dag med FEL og NEK400. Og tar for seg mange av de viktigste kravene innen både jord, utjevning, beskyttelse mot elektrisk sjokk, belastning av kabler. I tillegg innpå dette med ladding av el-kjøretøy og riktig jordfeilvern forankoblet.
Et eksempel, er at kurset går igjennom de krav og tekster for overspenningsvern som finnes i forhold til om de må eller bør plasseres for eksempel i både i 399 TKS skap og ett i sikringsskapet i tillegg og i ladeanlegg i Sameier og Borettslag med garasjeanlegg med laststyring og mange ladeuttak på en stamkabel hva gjør man da om det er lange lengder og kun et overspenningsvern montert. Og må man ha jordelektrode opp til hvert overspenningsvern på nye eller i eldre anlegg?
Dette er kun få eksempler på saker i dette kurset, det er svært mange andre høy aktuelle saker og problemstillinger i tillegg dette kurset ser på.
Kurset ser ikke på noe bestemt IK system, men går direkte på hva er et avvik og hva er farlighetsgrad og hjemmel. Og hva skal man sette søkelys på i en el-kontroll for å avdekke avvik som regnes som viktige avvik eller også kan noen avvik være ukjent for bransjen. Derfor bør dere som kontrollerer eller installerer kjenne til en del spesielt regelverk som er lite kjent fra før som kurset også rette litt oppmerksomhet imot.
Behov for kurset:
Kurset er praktisk rettet mot enten de som er sertifiserte iht. 405 bolig, næring og landbruks standardene, men kurset er også aktuelt for service elektrikere og andre som for eksempel gjør NEK 400 del 6 periodiske kontroller.
De som jobber i Det lokale el-tilsyn(DLE), vil dette kurset være høyaktuelt samt at både installatører og saksbehandlere vil ha god nytte og kompetanse heving med dette kursets innehold.
Målgruppe:
Alle som driver med el-kontroll uansett nivå, bør få med seg dette kurset, samt at både vanlige elektrikere og lærlinger vil ha stor nytte av dette kurset også på grunn av i et praktisk rettet el-kontroll kurs med å hjemle og lage avvik vil alle deltagere også få hevet sin kompetanse på el-regelverket på en god og formålstjenlig måte.
Gjennomføring:
Webinar på oppsatte datoer, eventuelt når flere(>8 stk.) har meldt interesse.
Varighet: 1 dag (08:30 – 15:00)
Språk: Norsk
Pedagogisk opplegg:
Kurset er både teoretisk og praktisk utformet i form av presentasjoner.
Avsluttende oppgave:
Ingen.