Installasjonen på DC-siden av omformeren er konstant under spenning og må omgås tilsvarende. For å verifisere at installasjonen er sikker og klar til drift, er det en rekke tester som må utføres:
Kontinuitetstest
Utjevningsforbindelser mellom solcellepanelene og eventuell tilkobling til jordspyd/terminal testes med 200 mA. Alle paneler skal ha samme potensial, da spenningsforskjeller mellom panelene kan påvirke ytelsen og i verste fall gi fare for støt.
Polaritetstest
Polaritetstesting er spesielt viktig, siden reverserte poler vil påvirke systemspenningen og kan føre til skade på paneler med omvendt polaritet. Polariteten kan verifiseres med en spenningstester eller multimeter egnet for måling på solceller.
Isolasjonstest
Feil på ramme eller jord er noen av de hyppigste feilene i solcelleanlegg, og det er derfor nødvendig å teste isolasjonsmotstanden mellom ledere og ramme/jord. Rammen til solcellepanelene er ikke nødvendigvis koblet til AC-installasjonens jord og i disse tilfellene er det viktig at isolasjonstesten utføres til rammen eller DC jordklemmen. Tradisjonelt gjøres isolasjonstesting med en isolasjons- eller installasjonstester i spenningsløs tilstand, men solcellepaneler er ikke spenningsløse, så det må brukes et testinstrument som kan utføre isolasjonstester under spenning.
Åpen kretsspenning (Uoc/Voc)
Åpen kretsspenning er spenningen til solcellepanelet/strengen uten belastning. Merkespenning, antall seriekoblede paneler, solinnstråling og celletemperatur vil påvirke målingen.
Korslutningsstrøm
Kortslutningsstrømmen måles ved å kortslutte polene på solcellepanelet/strengen og måle strømmen. Merkestrøm, antall paneler, celletemperatur og i stor grad solinnstråling påvirker kortslutningsstrømmen.
Temperatur
Hvis celletemperaturen blir for høy, reduseres ytelsen til solcellepanelet. På en varm dag med høy omgivelsestemperatur og dårlig luftsirkulasjon på baksiden av solcellepanelet vil celletemperaturen være annerledes enn ved frittstående paneler på en vinterdag.
Celletemperaturen måles med en temperaturprobe montert på baksiden av solcellepanelet, mens omgivelsestemperaturen måles i friluft. Temperaturproben kan være den samme, og kan med fordel kobles til en solcelle installasjonstester, da målingen da kan brukes sammen med andre målinger.
DC-kraft og virkningsgrad
For å få mest mulig korrekt måling anbefaler vi å bruke en solcelletester som måler spenning, strøm, solintensitet og temperatur samtidig. Virkningsgraden er forholdet mellom målt effekt (Pmpp) og oppgitt effekt, men beregnes av solcelletesteren.
For å sjekke at et solcellepanel, en streng eller et system yter som det skal, måles strømmen (Impp) med en strømtang og driftsspenningen (Vmpp), som solcelletesteren konverterer til likestrøm (Pmpp).
Installasjonens effektivitet (nDC) og utbytte er i stor grad avhengig av solintensiteten, men smuss, støv, rusk og løv kan også spille en rolle, for å få korrekte mål bør panelene være rene og fri for skygge.
Målingen kan enten gjøres for hele anlegget eller deles opp i strenger eller paneler.