Verdt å vite

Her finner du spennende artikler om bruk av forskjellige måleutstyr. Du vil motta måltips, råd og veiledning i forbindelse med utførelse av lovpålagte målinger.

Verdt å vite

Elma Instruments kunnskapsside

Velkommen til Elma Instruments «Verdt å vite» senter. Her har du mulighet til å lese spennende artikler om bruken av forskjellige måleinstrumenter. Det er også her du finner tips, råd og veiledning til bruken av måleinstrumenter i forbindelser med lov- og normpålagte målinger.

FLIR 1

Verdt å vite om FLIR – Verdens største selskap innen infrarød teknologi

Elma Instruments AS er skandinavisk masterdistributør for FLIR Systems, markedsledende innen utvikling, produksjon og markedsføring av termiske kameraer og relaterte produkter. Selvfølgelig har Elma Instruments et stort lager, og vi leverer de mest solgte FLIR produktene fra dag til dag til våre mange fornøyde kunder i Skandinavia.

Les mer
Termografi 1

Verdt å vite om termografi

Termografi blir stadig mer populært hos mange virksomheter innen forskjellige bransjer – ikke minst fordi et termokamera som for få år siden kostet 100.000,- nå kan kjøpes til under halve prisen og med enda flere funksjoner og bedre spesifikasjoner.

Les mer
Guide for test av RCD B vern 1

Guide for test av RCD B vern

Når man tester RCD med DC strøm på IT-nett mot IT nettets jording, får man ikke en ren DC strøm. Som bildet under viser. Grunnen er kapasitansen vi har i vårt IT nett som skaper en kondensatoreffekt.

Les mer
Test av jordfeilbrytere 1

Test av jordfeilbrytere - Slik bør du teste en jordfeilbryter

Det er mange måter å teste en jordfeilsbryter på, og det kan være forvirrende å vite hva som er den riktige måten å gjøre det på. Forskriftene her i Norge sier at det holder å trykke på testknappen, mens enkelte produsenter har andre tanker på hvordan det skal gjøres. Elma Instruments liker å ha full kontroll på utstyret vi monterer opp og tester derfor utløsestrøm og tid på alle jordfeilsbrytere som blir montert. 

Les mer
Måling av solcellers virkningsgrad 1

Måling av solcellers virkningsgrad

Virkningsgrad er et uttrykk for hva et solcelleanlegg yter i praksis, sammenlignet med den teoretiske ytelsen. Virkningsgraden uttrykkes i % eller som en faktor 0,xx. Denne beregnes og måles under de forholdene man har ute på stedet, til forskjell fra STC(Standard Test Conditions).

Les mer
Ultralydsdetektering 1

Ultralydsdetektering

Ønsker du å utføre forebyggende vedlikehold er dette utstyret for deg. Et ultralydsprogram gir deg sikkerhet, energibesparelser, færre driftsstopp og mulighet for å planlegge reperasjoner/utskiftninger av motorer etc.

Les mer
Hva er flimmer? 1

Hva er flimmer?

Siden ”sparepæren” og LED belysningen kom på markedet, har det vært mye fokus på fargegjengivelse og fargetemperatur i tillegg til energieffektivitet. Ut over dette skal man være oppmerksom på lysets flimmer, – mer presis variasjon i lysintensiteten som en ekstremt belastende miljøparameter.

Les mer
Klimalogging med IOT teknologi 1

Klimalogging med IOT teknologi

Finisterra har i lengre tid samarbeidet med Telia for å kunne tilby IoT teknologi i våre loggesystemer. I Q1 2019 har vi nå gleden av å kunne tilby en helt ny klimasensor til svært konkurransedyktige priser.

Les mer
Utslag i luft ved måling i tre? Antenneffekt 1

Utslag i luft ved måling i tre? Antenneffekt

Ved enkelte anledninger kan instrumentene vise utslag uten å være i kontakt med noe materiale. Disse “spøkelses” avlesningene ved bruk av pigger, piggelektroder, hammerelektrode osv. er antenne effekter. Er man usikker kan isntrumentet testes opp mot en kalibreringsblokk.

Les mer
Fuktmåling i tre 1

Fuktmåling i tre

Nye byggeforskrifter er med på å endre hvordan fukten vandrer i materialene. Det blir mer og mer viktig å måle før en kler igjen konstruksjonen.

De nye forskriftene fører med seg at mengden tre i konstruksjonen øker, isolasjonsmengden øker, noe som igjen fører til at det lagres mer vann i konstruksjonen. Dette vannet vil bruke lengre tid enn før på å tørke ut fordi det blir kaldere mye tidligere ute i konstruksjonen.

Les mer
Søk etter fuktighet 1

Søk etter fuktighet

Fuktsøkere eller fuktmålere i fuktsøkemodus kan ikke måle i betong, treverk eller andre overflater. De kan kun kun søke. Instrumenter for fuktsøk egner seg for å søke etter fukt bak overflater som er belagt med fliser, membraner eller andre belegg uten å skade disse. Søk etter fuktighet kan gjøres på alle materialer bortsett fra metall eller andre godt ledende materialer. Instrumentene reagerer på alt som forhøyer den elektriske ledningsevnen i sitt nedslagsfelt. De vil også kunne reagere på kabler og armeringsjern dersom disse ligger nær overflaten.

Les mer
Co2 Hva er det, og hvordan måles det? 1

Co2 Hva er det, og hvordan måles det?

CO2 er en gass som finnes naturlig på jorden. Vår atmosfære inneholder kun 0,038% CO2 eller ca 387ppm sagt på en annen måte. Konsentrasjonen i atmosfæren varierer litt med årstidene. Dette blir i hovedsak drevet av forskjell i årstider. På den nordlige halvkule vil CO2 nivået synke på våren. Med spiring, og vekst av planter er det naturlig at CO2 nivået synker da planter forbruker CO2. På høst og vinter skjer det motsatte. Planter visner og råtner, noe som fører til at nivået stiger.

Les mer