Akustisk kamera til lekkasjesøk på Trykkluft/gass og Elektrisk utladning
Lekkasjejakting på gassbårne overtrykksanlegg, som for eksempel trykkluft, oksygen eller argon/nitrogen, kan ofte være tidkrevende og utfordrende på grunn av avstand eller fremkommelighet i installasjonene. Felles for alle disse er at når det oppstår en lekkasje, sendes det ut ultralyd fra selve hullet, og i mange år har man brukt lytteutstyr for å finne disse lekkasjene. Denne teknologien har blitt videreutviklet slik at man ved hjelp av 124 MEMS-mikrofoner kombinert med et visuelt digitalkamera kan se hvor den enkelte lekkasjen er. Med en målt desibelverdi kan man anslå mengden luft/gass som slippes ut, og dermed også lage en estimert beregning av strømforbruk og økonomiske tap.
Elektriske utladninger på høyspentanlegg, krypstrømmer og lysbuer sender også ut ultralyd, og disse kan også visualiseres med et kamera basert på prinsippene som brukes til lekkasjejakting.
Ultralyd er også kjent som høyfrekvent lyd målt i desibel og ligger primært i frekvensområdet 20Hz - 20kHz. Elektrisk ultralyd ligger i området 25-30kHz, mens lekkasjeultralyd ligger i området 35-40kHz. Det menneskelige øret kan teoretisk oppfatte lyder i det lavfrekvente området, som er 20Hz - 20kHz.