Lys er også inneklima

Lys er også inneklima

av Mathias Diemer, Elma Instruments

Når man snakker om inneklima, tenker mange på luftkvaliteten og snakker om CO2, temperatur, luftfuktighet, trekk osv.  På institusjoner går samtalen naturlig på støy og akustikk. Da vi tilbringer mange timer under påvirkning fra kunstig belysning, er lys i høyeste grad også en inneklimaparameter, som også kan ha stor innflytelse på helse og velvære.

Lys er lux

For mange er lys stadig lux. Og belysningsstyrke er da også den oftest målte parameter for lys. Et luxmeter er derfor standardutstyr i mange verktøykasser, fra elektriker til arkitekt. Den rette mengde lys, altså et passende lux nivå, er også meget viktig. Lys er anstrengende for øynene både ved for lite og for mye lys, hvilket kan føre til tretthet, spenninger i kroppen og f.eks. hodepine. Det har også stor betydning for energiforbruket, men det er en helt annen historie. 

Belysningsstyrke måles i lux, men det er viktig å velge det riktige luxmeter. Lys er mye mer enn det øyet ser. Det synlige lyset er kun et meget lite utsnitt av spektret, likesom øyet ikke er like følsomt overfor lys ved alle synlige bølgelengder og innfallsvinkler. Øyets følsomhet overfor grønt lys, er f.eks. flere gange høyere enn for rødt lys. Øyets følsomhet overfor lysets spektrum V(λ) og innfallsvinkel skal derfor simuleres meget nøyaktig for å få en presis måling. I tillegg ses økede krav til å benytte luxmeter i f.eks. EN5032 klasse C og B eller tilsvarende, som nettopp simulerer øyets oppfattelse av lys meget nøyaktig. Det er derfor ikke likegyldig hvilket luxmeter du velger, da store unøyaktigheter kan forekomme hvis du ikke benytter et egnet instrument til f.eks. måling av LED.

Lys er mye mer enn lux

I "gamle dager" var lux langt fra den viktigste måling. Da det kun var en tråd som glødet, var lyset alltid fint fordelt i spektret, og fargegjengivelsen dermed fin i en rar fargetemperatur. Glødetråden var også ganske treg, slik at lyset ikke flimrer merkbart ved spenningsendringer. Det er derfor din gamle glødepære ikke blinker når den tilkobles vekselspenning, som slukker den 100 ganger i sekundet. Moderne, komplekse lyskilder, er lys blitt til avansert elektronikk. 

Fargegjengivelsen- og temperaturen kan ha betydning for hvordan vi "ser verden", og dermed påvirke vårt humør. Usynlig flimmer, altså flimrer i lyset, presser vårt nervesystem, og kan i ytterste konsekvens føre til epileptiske anfall. I landbruket har man alltid vært klar over at flimmerfri belysning er viktig da kyrene produserer mindre melk og hønsene hakker på hverandre hvis lyskvaliteten er dårlig og belastet av. Allikevel aksepterer vi flimrende lys på våre kontorer. Når du oppholder deg nær en UV-komponenten f.eks. en LED belysning, belastes våre øyne, døgnrytme, hvor lys kompenserer vårt indre ur hvis dette er justert korrekt osv. Kunstig lys påvirker oss hele dagen når vi oppholder oss innendørs, og er dermed en av de mest konsistente, men også oversette inneklimaparameter som påvirker vårt liv og helse.

Hva gjør vi da?

Da det for kun år siden krevede et laboratorium og utstyr for millioner, er håndholdte luxmetre og prisen blitt betydeligere rimeligere. Luxmetre som ligger ekstremt nær det menneskelige øye, sikrer korrekt luxmåling i alle belysningstyper, i tillegg kan du med spektrometre måle hundrevis av parameter med et trykk på knappen. En rivende utvikling på kun få år, betyr at alle parameter på det komplette belysningsanlegg nå kan måles on site, og ikke kun den enkelte lyskilde på laboratoriet. 

Hos Elma instruments har vi et bredt utvalg av luxmetre til ethvert behov. Vi har et meget godt samarbeid med UPRTek som er vår leverandør på våre spektrometre for måling av alle parameter på lys. UPRTek tilbyr verdens mest allsidige, håndholdte spektrometre, som måler alle tenkelige parameter på lys i løpet av et par sekunder. Spektrometre fra UPRTek kan dokumentere produsentens armatur og lyskilde, installatørens belysningsanlegg og lysdesignerens beregninger. Det er ikke lenger nok med et tilfeldig luxmeter, for lys er mye mer enn lux!

Lys som inneklima

Når ventilasjonen kjører som den skal, CO2 nivået ikke er for høyt og det er kontroll på fukt og trekk- og du fortsatt plages med hodepine, tenk da på lyset både som en kilde til velvære og produktivitet, hjelpe vår kropp med f.eks. døgnrytmestyring, men også som en potentielt skadelig parameter. Dårlig lys kan påvirker oss dagen lang. Og husk at alle parameter nå kan måles med det rette instrumentet.


Se våre instrumenter fra enkle lux målere til avanserte spektrometer her


Se mer på www.elma-instruments.no eller ring oss på 22 10 42 70